2024-09-27:

Genom UPC_CFI_8/2023 beslutade Enhetspatentdomstolens (UPC:s) Nordisk-baltiska regionalavdelning den 18 september 2024 gällande en begäran om allmänhetens tillgång till inlagor och bevis i flera mål vilka involverade Edwards Lifesciences Corporation och olika tilltalade. Begäran gjordes av en privatperson i egenskap av styrelseledamot och investerare i ett medicintekniskt företag.


Sökandens begäran:

Som en medlem av allmänheten begärde privatpersonen tillgång till alla inlagor och bevis i ett antal mål med hänvisning till sitt intresse som en konkurrent inom teknikområdet hjärtimplantat. Han var bekymrad över giltigheten av ett patent rörande en tredjepartsprodukt under utveckling som liknar de svarandes påstådda intrångsprodukter.

Kärandens/Svarandenas invändningar:

    • 1. Edwards Lifesciences motsatte sig sökandens begäran och menade att den saknade ett konkret, verifierbart och legitimt skäl. De noterade att privatpersonen inte hade nämnt sin inblandning i något medicinskt företag i sin första ansökan.
    • 2. Edwards Lifesciences begärde också att begäran skulle avslås och hävdade att begäran inte överensstämde med Regel 262.1(b) RoP. De betonade behovet av att skydda förfarandets integritet och försökte hålla informationen konfidentiell.

Domstolens skäl för beslutet:

Principen för offentlig tillgänglighet
Domstolen erkände vikten av offentlig granskning och tillgång till domstolsförfaranden, vilka är förankrade i demokratiska principer och rättsstatsprincipen. Artikel 45 UPCA och Artikel 47 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna stöder allmänhetens tillgång såvida inte sekretess är nödvändig för parternas intressen eller rättvisans allmänna intresse.

Intressebalans
Domstolen erkände det allmänna intresset av att få tillgång till skriftliga inlagor och bevis, vilket hjälper till att förstå domstolsbeslut och upprätthålla allmänhetens förtroende för rättssystemet.

Analys av den specifika begäran
Domstolen ansåg att begäran var för allmän och att den saknade specificitet beträffande inlagorna och bevisen. Domstolen noterade att de detaljerade patentbeskrivningarna redan var offentliga, varför inlagorna och bevisningen inte skulle tillföra ny information.

Förfarandenas integritet
Domstolen underströk nödvändigheten av att skydda integriteten i pågående förfaranden, så att parterna kan lägga fram sina argument och bevis oberoende och utan yttre påverkan. Domstolen fastslog att beviljande av tillgång i detta skede kunde äventyra denna integritet.

Tidpunkt för åtkomst
Domstolen föreslog att det är lämpligt att allmänheten beviljas tillgång till inlagor och bevis efter att förfarandet har avslutats, eftersom detta balanserar intressena mellan öppenhet och processuell integritet.

Beslut:

(i) Domstolen avslog privatpersonens begäran om tillgång till inlagorna och bevisningen, och prioriterade integriteten hos det pågående förfarandet framför det påstådda allmänintresset.

(ii) Begäran om konfidentialitet som framställts av parterna togs inte upp, eftersom begäran om tillgång avslogs.

(iii) Prövningstillstånd beviljades, med ett erkännande av det allmänna intresset av att förtydliga tolkningen av lagen.

(iv) Sökanden ålades att bära kostnaderna för förfarandet, med möjlighet att på begäran besluta om kostnader och skadestånd i separata förfaranden.

Slutsats: Procedurordern understryker UPC:s princip om att balansera transparens mot behovet av att skydda integriteten hos pågående rättsliga förfaranden. Beslutet återspeglar ett noggrant övervägande av offentlighetsprinciperna mot de särskilda intressen och processuella garantier i mål om patenttvister.

Text: Joakim Wihlsson
Källa: The Unified Patent Court