2024-10-15:

Genom förhandsbeslutet ORD_ 55063/2024 i målet UPC_CFI_430-2023, meddelade den nordisk-baltiska regionavdelningen vid Unified Patent Court (UPC) den 7 oktober 2024 ett beslut i ett intrångsmål och ett genkäromål om återkallelse av EP-patentet 3 977 921 B1, där Abbott Diabetes Care Inc. är kärande och Dexcom Inc. och Dexcom International Limited är Svarande.


Ansökningar och begäran:
Abbott ingav ansökningar om ett föreläggande gällande kommunikation av information, att ändra kravet och att avvisa Dexcoms grund för återkallelse av patentet baserad på ett tidigare publicerat dokument (Heller-referensen).

Svarandens försvar:
Dexcom begärde säkerhet för rättegångskostnader och motsatte sig Abbotts ansökningar.

Domstolens beslut:
Käranden ansökte om tillstånd att ändra sin begäran om befrielse (dvs de rättsmedel som käranden söker från domstolen). Detta avfärdades dock, eftersom domstolen fann att ändringarna utvidgade yrkandets omfattning.
Baserat på befintliga bevis och begärans breda karaktär avslogs kärandens ansökan om att lämna information avslogs som oproportionerlig.
Skälen för återkallelse av patentet, vilka är baserade på Heller-dokumentet ogillades, eftersom dokumentet ingavs för sent under förfarandet i strid med UPC-förfarandets förhandsladdade karaktär.

Handlingar och tidsfrister:
Parterna uppmanas att lämna in dupliker (svarinlägg till replikerna) och svar inom angivna tidsfrister. Sakkunnigbevisning kommer att läggas fram före den muntliga förhandlingen.

Muntlig förhandling:
Planerad till den 19 december 2024 i Stockholm, med en utfrågning av partiexperter till den 18 december 2024.

Säkerhet för rättegångskostnader:
Käranden uppmanas att lämna skriftliga synpunkter på begäran om säkerhet för rättegångskostnader.

Slutsats:
Beslutet understryker vikten av att bevis och anspråk lämnas in i rätt tid i UPC-förfarandet.

Text: Joakim Wihlsson
Källa: The Unified Patent Court